zondag 29 juli 2012

Organic Food


Tegenwoordig lijkt het wel in de mode te zijn om steeds meer biologisch te eten. De supermarkten spelen hier ook steeds meer op in door biologische producten toe te voegen aan hun assortiment. Zelf hebben wij thuis ook steeds vaker een biologisch product in de koelkast staan. Volledig biologisch eten doen we nog niet, mijn ouders vinden dat een beetje te duur voor een gezin met vijf personen. Wel hebben we een aantal niet-biologische producten vervangen door biologische producten. Vooral veel zuivelproducten zoals yoghurt en karnemelk maar ook crackers, sapjes en jam zijn voorzien van een biologisch label in ons huis. Toegegeven, in het begin waren we toch wel sceptisch over het hele biologisch eten gebeuren. Voordat we begonnen met het kopen van biologisch eten keken we ook naar ik kies bewust logo's, en die blijken gewoon door de producten in te worden gekocht. Dubbel dikke onzin dus! Gelukkig zijn er een aantal keurmerken waaraan je kunt zien of een product echt biologisch is. Zoals ik al noemde kan het kopen van biologisch voedsel erg duur zijn. Onderstaande afbeelding kan helpen bij het maken van de keuze wel of niet biologisch kopen.
Biologische groenten
Biologische groenten zijn op een geheel natuurlijke wijze gezaaid, geteeld en geoogst. Er wordt dus helemaal geen gebruik gemaakt van chemische middelen! Ook kunstmest en kunstlicht worden niet of heel erg weinig gebruikt. Genetische manipulatie wordt ook niet getolereerd. (Het veranderen van genen) Je kan biologische groenten herkennen aan het EKO keurmerk dat ze krijgen.

Een voordeel van biologische groenten is dat ze geteeld worden op een manier die minder belastend is voor het milieu. Dit komt vooral omdat er geen pesticiden en andere chemicaliĆ«n aan te pas komen. Geen verontreiniging van de grond en het grondwater! Daarnaast is de route van land tot mond een stuk korter. Biologische groenten worden vaak in het land van herkomst geconsumeerd terwijl niet-biologische groenten soms wel de hele wereld over reizen.

De meningen zijn verdeeld over het verschil in kwaliteit van biologische groenten. Wel is het duidelijk dat er minder ongewenste stoffen zoals zware metalen op de biologische groenten zijn te vinden. Daarnaast zijn de biologische groenten vaak verser omdat er geen conserveringsmiddelen worden gebuikt.

Bovenstaande geldt ook voor Fruit!
Tumblr_lgbwuahbsl1qdwd3io1_400_large
Biologisch Vlees
Biologisch vlees komt van dieren die op een natuurlijke wijze gevoed en gehouden worden.  Wij Nederlanders zijn echte vleeseters. We staan op de 7e plaats in de wereldranglijst. Ons hele landje eet per jaar ongeveer een miljard kilogram aan vlees. Hiervan is ongeveer de helft varkensvlees, een kwart pluimvee en de rest  rund en overige vlees soorten. 
Biologisch vlees is ten opzichte van niet biologisch vlees een stuk gezonder. De dieren op een biologische boerderij krijgen alleen voer dat echt bij ze past. Dus geen genetisch gemodificeerde soja- of maissoorten. Ook krijgen dieren die normaal geen vlees eten geen gemalen vlees toegediend. Het voedsel dat ze krijgen toegediend is ook biologisch, waardoor de dieren ook minder pesticiden bevatten.
Op een biologische boerderij hebben de dieren ook meer bewegingsruimte waardoor ze minder snel ziektes op elkaar zullen overdragen. Hierdoor hebben de dieren ook minder vaak medicatie nodig, dit houdt de hoeveelheid antistoffen in het vlees beperkt. 
Ook bij het produceren van biologisch vlees wordt er aan het milieu gedacht. De dieren krijgen ook biologisch voer wat zoals je onder het biologische groenten kopje kon lezen zocht voor minder chemicaliĆ«n in de grond en het grondwater. Het aantal dieren op een biologische boerderij is ook nog eens beperkt waardoor de hoeveelheid mest wordt ingedamd. 
Er zijn verschillende keurmerken waar je biologisch vlees aan kan herkennen, naast het EKO keurmerk zijn deze keurmerken ook belangrijk om op te letten:
  • Beter leven keurmerk; Dit keurmerk geeft met 1 tot 3 sterren hoe het met het dierenwelzijn staat. 
  • Demetervlees met het Demeter-merk voldoet aan de eisen voor de zogenaamde biologisch-dynamische landbouw. De eisen hiervoor zijn nog strenger dan voor het EKO-keurmerk.
  • Label rouge: het label rouge wordt afgegeven aan kippenfokkerijen die extra aandacht besteden aan het welzijn van de kippen.
  • Milieukeur: milieukeur is een keurmerk dat aan varkensvlees en vis wordt afgegeven als het aan een aantal milieu-eisen voldoet.
  • Scharrelvlees: iedere vleessoort heeft een scharrel-keurmerk, dat aangeeft dat de dieren voldoende levensruimte hebben gehad

Tumblr_lf6nsdi3d71qftztjo1_500_large
Bronnen: GroentenVlees

Geen opmerkingen:

Een reactie posten