dinsdag 3 april 2012

I can’t go to sleep at night migraine headache


Wat is migraine nou precies? Zelf heb ik al sinds ik kind ben geregeld last van migraine. Vooral als ik van een drukke periode in een rustige periode ga, slaan de migraine aanvallen altijd weer toe. Eigenlijk doe ik er helemaal niks tegen, ik neem een aspirientje en ga op bed liggen. Helpt dat? Nee, eigenlijk niet soms voor een uurtje maar dan komt het ook gauw weer terug. Ik heb wel eens gehoord dat ik een plastic zak onder mijn kussen moet leggen, geen chocolade en tomaten meer hoor te drinken en geen cafeïne meer moet drinken. Maar helpt het nu echt om een plastic zak onder je kussen te leggen, een chocola en tomaatloos leven te leiden en geen koffie en thee meer te drinken? Lees verder als je het antwoord wil weten!

Wat is migraine nou precies?                                                                                                                   

Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn die steeds in aanvallen terugkomt. Door die aanvallen, die vaak ontstaan door neutrale prikkelingen, vernauwen of verwijden de bloedvaten tijdelijk. Die vernauwing of verwijding zorgt ook voor het kloppende en bonzende gevoel  die de hoofdpijn soms heeft. Uit onderzoek is ook gebleken dat onze hersenstam wordt geactiveerd tijdens een migraineaanval. Vaak komt een migraineaanval maar aan één kant van het hoofd voor, het is dus maar eenzijdig en vaak zijn de aanvallen heftig tot matig. Dit kan elke uren maar soms ook enkele dagen duren. Mensen die last hebben van migraine kunnen vaak slecht tegen fel licht (fotofobie) en geluid (fonofobie). In Nederland hebben best wel veel mensen last van migraine, wel 2,5 miljoen! Dat betekent ook dat er dagelijks 70.000 personen last hebben van een migraineaanval. Naast het last hebben van een kloppend en bonzend gevoel, zijn er ook mensen die als ze last van migraine, misselijk zijn en moeten braken. 

Helaas zijn wij vrouwen vaker het slachtoffer. Wij krijgen ongeveer 3x zo vaak migraine dan mannen. Ongeveer 60% van de hoofdpijn/migraine van vrouwen heeft ook te maken met het ongesteld worden. 

Zijn er verschillende soorten migraine?

Ja, er zijn twee soorten migraine die bij de migraine patiënten voorkomen. Dit zijn: gewone migraine, hier heeft ongeveer twee derde van de migraine patiënten last van.Gewone migraine uit zich vooral door het bonzende en kloppende gevoel dat je kan hebben. Daarnaast is er migraine met aura, ook wel oftalmische of oog migraine genoemd. Hier heeft dus een derde van de patiënten last van.

Mensen die last hebben van migraine met een aura krijgen vaak een half uur van te voren al te maken met klachten die betrekking hebben op het gezichtsvermogen en tintelingen. Schitteringen, niet meer goed zien en bijziendheid zijn mogelijke tekenen die er op kunnen duiden dat je een migraineaanval zal krijgen. Dit wordt een aura genoemd. Aura verschijnselen bouwen zich langzaam op, met een duur van 5 tot 20 minuten. De duur van de gehele aura duurt tussen de 10 minuten en een uur. Kenmerken van een aura zijn:

*        zien van sterretjes, lichtflitsen of vlekken
*        spraakstoornissen (afasie)
*        krachtverlies
*        geheel of gedeeltelijk gezichtsvelduitval van één oog
*        tintelingen aan één kant van het lichaam

Wat zijn symptomen van migraine?

Als je niet zeker weet of je nou wel of niet last hebt van migraine kan je de volgende punten langs gaan. Hier heb ik de meest voorkomende symptomen opgesomd waar mensen last van hebben als zij een migraine aanval krijgen/hebben. 

*        Visuele aura
*        Bonzende/ kloppende hoofdpijn
*        Pijn die verergerd wordt door lichamelijke opvoeding[bukken]
*        Sterke overgevoeligheid voor licht en geluid
*        Misselijkheid/overgeven
*        Sterke overgevoeligheid voor geuren
*        Tinteling in het lichaam [gedeeltelijk]
*        Spraakgebrek
*        Concentratieverlies
*        Algemeen zwak gevoel

Kan je een aanval voorkomen?

Er zijn verschillende mogelijkheden die je kan proberen om een aanval te voorkomen: 

*        Het vermijden van triggers
*        Eet regelmatig en vermijd voeding die een aanval oplevert
*        Slaap regelmatig
*        Beweeg regelmatig
*        Leer stress te verminderen

Wat zijn triggers?

Risico producten worden vaak triggers genoemd. Dit zijn de ‘lekkere’ snackjes, hapjes en drankjes.  Hierbij kan je denken aan heel wat witte en rode wijnen, chocola, franse kazen waaronder brie, noten, citrusvruchten, ajuinen en verschillende soorten bonen. In deze producten zitten vasoactieve amines. [ bijvoorbeeld tyramine en  beta-fenylethylamine]
Als er nitrieten in producten zitten kan je ze ook beter vermijden. Dit zit in hesp, worsten en hot-dogs. Ook in andere vleeswaren en in visconserven zijn nitrieten te vinden.
Producten die Natriumglutamaat bevatten  kan je ook het beste niet nemen. Dit zit vooral in veel Chinese gerechten en in sojasaus, maar ook in gevriesdroogde soepen en in veel ingeblikt voedsel.

Over cafeïne gaan twee verhalen de ronden, de een zegt dat het wel kan en de ander is er weer helemaal op tegen. Zelf drink ik geen koffie, maar wel thee waar ook cafeïne in zit. Ik drink nooit veel en heb daarna ook nooit last van hoofdpijn. Andere mensen hebben hier juist wel weer snel last van. Geniet maar drink met mate in dit geval.

Welk eten mag je wel hebben?

Gierts komt vaak voor in couscous maar wordt soms ook gebruikt in popcorn en brood. In gierst zit het stofje magnesium, deze zorgt dat je geen last krijgt van migraine. Ook lijnzaad schijnt goed te zijn om migraine te voorkomen. Hier zitten namelijk omega-3 vetzuren in en ook vezels. Verse vis schijnt ook goed te zijn tegen migraine dit omdat hier net zoals in het lijnzaad omega-3 zit. Spinazie bevat ook belangrijke stoffen. Spinazie bevat namelijk ijzer en ook B2 vitamines. Die vitamine B2 helpt weer tegen migraine. Daarnaast beweren mensen dat het helpt als je augurken eet...

Zijn er andere remedies?

Ik vond een website waarop stond dat je een aardappel in plakjes moest snijden en deze op je voorhoofd en slapen moet leggen. Deze kan je op hun plek houden met een theedoek diagonaal opgevouwen. Na tien minuten moet je de aardappels omdraaien zodat ze weer koel aanvoelen op je huid. Anderen vinden weer dat het spuiten van parfum op je voorhoofd helpt. [Eau de cologne 4711! ieuw!] In het donker onder de douche met de douchekop zo laag mogelijk bij je hoofd, en op een lage stand schijnt ook wonderen te verrichten. Eet iets of drink iets wat suiker bevat. En vochtig washandje op je voorhoofd is ook een remedie die wordt genoemd. 

Verschillende soorten pillen en zetpillen worden genoemd en daarnaast ook het bijhouden van een migrainedagboek.2 opmerkingen:

  1. Vervelend dat je er last van hebt, ikzelf gelukkig niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. gelukkig heb ik er geen last van , laar wat vervelend :s

    BeantwoordenVerwijderen