zondag 26 februari 2012

Behind the Brand: H&M

Wie van ons heeft nou niet een H&Metje in de kast hangen of zelfs meer, maar weet eigenlijk helemaal niks, njente, nada over de geschiedenis. Ik denk dat het er best wel veel zijn. Vandaar ook deze rubriek op mijn site: Behind the Brand. Wie zitten er op dit moment aan het roer en wie zijn in eerste instantie begonnen met het kledingmerk? Deze vragen met bijbehorende antwoorden zullen hier allemaal te lezen zijn. Ik trap af met misschien wel een van de meest bekende high street merken ter wereld. De H&M, door de oudere generatie soms nog wel de Hennes & Mauritz genoemd. Maar is het merk Hennes & Mauritz nu ook echt begonnen door een meneer Hennes en een meneer Mauritz? Lees meer...
Erling Persson
De Zweed Erling Persson was in 1947 op bezoek in Amerika. Hij was in Amerika erg onder de indruk van de winkelketens die zich daar hadden gevestigd. Zij verkochten kleding in grote oplagen voor een lage prijs, in Europa was dit nog een onbekend fenomeen, maar across the pond was het de gewoonste zaak van de wereld. Vooral in New York gebeurde dit erg veel. Toen Erling terug kwam in Zweden opende hij de winkel Hennes in Västerås. In het Zweeds betekent Hennes 'voor haar'. De winkel was op dit moment dus alleen maar gericht op vrouwen. Door de lage prijzen en trendy kleding die werd aangeboden was de Hennes een groot succes. In 1960 besloot Erling dan ook uit te breiden. Hij kocht het bedrijf Mauritz Widforss, een jacht-, outdoor- en heren confectiewinkel. Hij schrapte het jacht en outdoor gedeelte en hield de heren confectiekleding. Hierdoor werd de bedrijfsnaam Hennes & Mauritz.

Uitbreiding
De allereerste H&M buiten Zweden werd gevestigd in Engeland. Dit was in 1964. Met de bekendheid van de H&M ging het heel erg snel en al snel was hij overal in Europa te vinden. In 2004 zette de H&M ook voet aan wal in Canada, toen daar de eerste H&M werd geopend. In de Verenigde Staten kreeg de H&M een vestiging aan 5th Avenue, deze kwam er in maart 2000. De keten groeide ook hier snel en op het moment heeft de H&M al ongeveer honderdzeventig vestigingen in de Verenigde Staten.

Op dit moment zijn ze nog druk bezig om Azië te veroveren. In 2006 werden de deuren geopend in Koeweit en Dubai. In Maart 2007 werd er een vestiging geopend in Hong Kong. Daarna kwamen er al snel winkels in Japan en Israël. 


In 2009 richtte de H&M zijn pijlen op Rusland en was Moskou de eerste stad met een H&M vestiging. Ook Egypte, Saoedi-Arabië, Bahrein en Oman zijn dan aan de beurt. Daarnaast is er veel uitbreiding in China. 

Overname
De oprichter van de H&M, Erling Persson, overleed in 2002. Op dat moment had zijn zoon, Stefan Persson, hem al 20 jaar eerder opgevolgd. Stefan was al een tijdje algemeen directeur en was verantwoordelijk voor expansie in Europa. In 2000 volgde Rolf Eriksen oud- directeur Stefan Persson op als algemeen directeur en onder zijn leiding opent de H&M de 1000ste vestiging. Op 1 Juli 2009 ging Rolf met pensioen en nam Karl Johan Persson, de zoon van Stefan Persson, het roer over. 

Samenwerkingen
Naast dat de kleding van de H&M zelf al erg populair is werken ze ook samen met beroemdheden en  designers. Enkele bekende namen die een collectie hebben ontworpen voor de H&M zijn: Karl Lagerfeld (2004), Elio Fiorruci (2005), Stella McCartney (2005), Victor & Rolf (2006), Madonna (2007), Roberto Cavalli (2007), Comme des Garçons (2008), Matthew Williamson(2009), Jimmy Choo (2009), Sonia Rykiel (2010), Versace (2011) en Marni (2012).

Daarnaast is de H&M in 2008 gestart met de campagne Fashion against Aids. Deze campagne was bedoelt om jongeren bewust te maken van hiv en veilig vrijen. 25% van de opbrengsten van deze collectie gingen naar projecten met betrekking op hiv preventie over de hele wereld.

H&M Home
In de lente van 2009 startte de H&M met een home collectie. In het begin bestond de Home collectie alleen uit beddengoed en handdoeken, later kwamen er ook meubelartikelen bij. De Home collectie wordt verkocht in de online shop, de catalogus en de Flagship store in Amsterdam.

De Flagshipstore
Op de dam in Amsterdam is de flagshipstore van de H&M te vinden. Deze is van al de H&M's in Nederland de grootste met maar liefst zes etages. Naast de kledinglijnen (mannen, vrouwen, divided en kids) wordt hier ook de Home lijn verkocht. De flagship store is in November 2010 geopend.

Bekijk hierboven de opening van de Flagshipstore in Amsterdam.
Tegenwoordig
Inmiddels heeft de bekende modeketen meer dan 1700 vestigingen in 34 verschillende landen. In deze winkels werken meer dan 73.000 medewerkers.  In Nederland waren er in 2010 ongeveer 109 vestigingen.

Belangrijkste feiten op een rij:
* De H&M is opgericht door Erling Persson
* Hij zag ketens in Amerika en begon zijn eigen in Zweden
* Hennes betekent 'Voor haar'
* Het Mauritz gedeelte kocht hij erbij/ nam hij over (Mauritz Widforss)
* Van Mauritz Widforss, hield hij alleen de mannenconfectiekleding afdeling
* In 1964 voor het eerst een winkel in het buitenland. Engeland.
* Tegenwoordig zijn er meer dan 1700 vestigingen in 34 verschillende landenWith Love,
Sara

Afbeeldingen: we heart it
Informatie: wikipedia


2 opmerkingen:

 1. Wat een leuk stukje, dit wist ik inderdaad niet!
  Als je bloglovin had zou ik je volgen!

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha wat leuk om te lezen!
  Ik had echt niet verwacht dat de H&M door een man was opgericht haha.
  xx

  BeantwoordenVerwijderen