dinsdag 8 mei 2012

Behind the Brand: Schiaparelli

Vandaag werd bekendgemaakt dat het modehuis Schiaparelli na 60 jaar zijn deuren weer opent. In Oktober zal de nieuwe hoofdontwerper bekend worden gemaakt en verwacht wordt dat de eerste collectie in Maart 2013 gepresenteerd zal worden voor het grote publiek. De nadruk zal gelegd worden op de accessoires. Ook zal er een parfum en cosmeticalijn uitkomen. Als je benieuwd over het merk Schiaparelli bent moet je zeker deze Behind the Brand lezen!

Jeugd
Elsa Schiaparelli werd geboren in het Palazzo Corsini in Rome. Haar moeder is van aristocratische afkomst en haar vader was een bekende curator van middeleeuwse manuscripts. Daarnaast was hij ook decaan aan de Universiteit van Rome. Elsa studeerde zelf Filosofie aan de universiteit van Rome, in haar studententijd publiceerde ze ook een boek vol met sensuele poëzie, iets waar haar conservatieve familie zich erg voor schaamde. Na deze actie werd ze naar een klooster gestuurd. Hier ging ze in hongerstaking en daarna nam ze als 22 jarige een baantje aan als nanny in Londen. Ze ontdeed zich compleet van de luxe die ze altijd gewend was.

Gogo Schiaparelli
In de tijd dat ze in Londen verbleef werd ze uitgenodigd voor een bal. Zelf was ze niet in het bezit van een baljurk, dus kocht ze een stuk donkerblauwe stof en maakte ze hieruit een eigen jurk. In Londen bezocht ze veel museums en ook lezingen. Met William de Wendt de Krelor, een persoon die lezingen gaf, trouwde ze.  In 1921 verhuisde ze naar New York met haar man. Elsa vond de stad geweldig terwijl William het verschrikkelijk vond. In de tijd dat Elsa beviel van haar eerste kind verliet William het gezin. Dochter Maria Luisa Yvonne Radha de Wendt de Kerlor , ook wel bekend als Gogo Schiaparelli, zou later een bekende socialite worden. 


Elsa werd later geïntroduceerd aan Gaby Picabia, de ex-vrouw van Francis Picabia een eigenaar van een eigen bedrijf dat Franse kleding verkoopte aan winkeliers in New York. Door haar werk voor Francis ontmoette ze veel bekende artiesten. Toen Gaby en haar nieuwe man Ray naar Parijs vertrokken volgde Elsa hen.


Carrière in de mode branche
In Parijs begon ze met het maken van haar eigen kleding. Aangemoedigd door Paul Poiret begon ze haar eigen bedrijf. Helaas werd deze alweer gesloten in 1926 ook al was ze favoriet bij het publiek. In 1927 maakte ze nog een collectie van knitwear, die zelfs nog een plaatsje in de Vogue wist te bemachtigen. Hierna ging het steeds beter met het bedrijf totdat de oorlog uitbarstte in 1939. Zelf ging ze in de oorlog naar New York en toen de oorlog voorbij was kwam ze weer terug naar Parijs. De mode was in die tijd erg veranderd. Dior was bekend om zijn 'New Look'. Na de oorlog har Elsa veel moeite om weer voet aan wal te krijgen in de modewereld. Dit leidde ook tot de sluiting van het modehuis in 1954 in datzelfde jaar keerde Coco Chanel juist weer terug in de modewereld. Schiaparelli schreef op 64 jarige leeftijd haar autobiografie waarna ze genoot van het met pensioen zijn in haar appartement in Parijs en haar huis in Tunesië. Ze stierf op 13 November 1973. 


Het merk Schiaparelli staat bekend om innovatieve ontwerpen. Zo heeft ze een paar dingen bedacht die vandaag de dag nog steeds relevant zijn. Zo begon zij met 'graphic knitwear' door het gebruik van patronen en emblemen. Daarnaast was ze de eerste die gebruikt maakte van gekleurde ritsen. Deze gebruikte ze eerst vooral in de sportkleding maar later ook in de avondkleding die ze ontwierp. Zo was ze de eerste waarbij de ritsen matchten bij de kleur van het kledingstuk. Ook was ze de eerste in het gebruik van fancy knopen. Knopen in de vorm van pinda's, bijtjes, fruit, alles gebruikte ze voor haar kleding. Een belangrijk ontwerp die we nu nog steeds in het straatbeeld terug zien die Elsa ontworpen heeft is de wedge. Ook maakte ze al een van de eerste ontwerpers gebruik van Arabische invloeden in haar kleding. Naast innovaties op het gebied van kleding was ze ook de eerste die gebruik maakte van een runway show met muziek en kunst, en het gebruik van dunne modellen. Dit omdat ze vond dat een mannelijk-achtig model de kleding het beste liet overkomen.
Tumblr_lozq2936ui1qcrkuro1_500_large_large

Parfum
Naast haar kledinglijn heeft Schiaparelli ook verschillende parfums op de markt gebracht. Haar bekendste parfum kwam uit in 1936 en had de naam 'Shocking!'. De parfumfles zelf was in de vorm van een vrouwen torso. De verpakking was in shocking pink, een kleur waar Schiaparelli bekend om stond. 


Terugkeer 2012
Zoals ik al zei werd gisteren de terugkeer aangekondigd. Dit gebeurde tijdens het MET ball van het Metropolitan Museum Of Arts in New York. Daar werd op dat moment de exopositie Schiaparelli and Prada, Impossible Conversations geopend. Elsa en Miuccia Prada staan in die expositie centraal.


Het modehuis Elsa Schiaparelli werd in 2007 gekocht door Diego Della Vella, die met zijn koop de rechten van het modehuis verkreeg. Onlangs heeft hij ook een atelier gekocht in Parijs aan het Place Vendôme, waar ook Schiapalli een aterlier had in 1935.
Prada en Schiaparelli in het MET
bronnen: wikipedia
afbeeldingen via google + we heart it

Geen opmerkingen:

Een reactie posten